perjantai 28. maaliskuuta 2014

Itsestäänselvyydet pois

Huomasin tässä pari päivää sitten pienen patin korvan juuressa. Se oli hieman kosketusarka. Mielessä vilahti etäpesäkkeen mahdollisuus, mutta onneksi looginen ajattelu riensi apuun ennen täyspaniikkia ja tarjosi muitakin vaihtoehtoja, kuten rasvapatin. Päätin jäädä seuraamaan tilannetta.

Jaksoin seurata tilannetta ehkä puolitoista päivää ja sitten kävinkin patin kimppuun neulan kanssa. Aikani tutkittua olin saanut aikaiseksi vain verenvuotoa. Päätin rauhoittua ja seurata tilannetta.

Eihän siitäkään mitään tullut.

Seuraavat pari päivää käsi oli jatkuvasti patissa kiinni yrittäen tunnustella sen syvempää olemusta ja kasvutahtoa. Koska patti ei tuntunut muuttuvan, päätin mennä näyttämään sitä lääkärille silläkin uhalla, että kyseessä on vain rasvapatti. Terveyskeskukseen sain ajan vasta toukokuulle, mutta onneksi työterveyshuollon hoitaja antoi seuraavalle päivälle käyntiajan.

Lääkäri arveli patin olevan vain reaktiota johonkin, mutta päätti kuitenkin ottaa koepalan. Ajan sain jo ylihuomiseksi siitä päivästä. Kun menin sitten operaatioon, oli patti jo laskenut niin paljon, että koepalan ottaminen olisi ollut turhaa. Sain vielä soittoajan parin viikon päähän.

Askel oli melkoisen kevyt kun lähdin pois. Vaikka järki yrittikin selittää jotain, niin kyllä mieli kerkesi jälleen luoda melkoiset kauhuskenaariot. Tietävätköhän tk:n ajanvarauksessa työskentelevät kuinka herkillä soittajat ovat sinne soittaessaan? Pelkoa saa jotenkin hallittua aikansa, mutta lääkäriin soittaminen on usein se hetki, kun pelon sanoo ensi kerran ääneen ja siitä tulee ikäänkuin todellisempaa. Ajanvarauksessa oli sinänsä kyllä ihan mukava tyttö, mutta hän tokaisi, että " kuullostaapa pelottavalta". Itsellä kun on jo valmiiksi itku kurkussa, niin teki mieli sanoa, että "jos se sinusta kuullostaa pelottavalta, niin arvaa miltä minusta tuntuu." Samoin silloin syövän aikaan joku hoitaja mainitsi myös, että nehän leviää. Sinänsä nuo lauseet ovat vain muutamia sanoja ja tottakin, mutta jotenkin tuollaista ei siinä tilassa halua kuulla. Silloin riittää, että sanoo esimerkiksi: "sinulle on nyt varattu aika, tule silloin ja tutkitaan sitä sitten. Jos tulee muutoksia, niin soita vain uudestaan". Täytyykin antaa täydet pisteet Nurmijärven työterveyshuollolle, jossa sekä hoitaja että lääkäri olivat hyvin asiallisia. Vaikka hälytys oli väärä, en tuntenut itseäni nolostuneeksi lainkaan. Patteja tulee jatkossakin, mutta nyt tuntuu siltä, että voin ottaa yhteyttä lääkäriin tuntematta itseäni ylihysteeriseksi. Se tuntuu todella helpottavalta. Lääkäri ohjeisti muuten, että noita muutoksia voi seurata kuukauden, siinä ajassa ne yleensä näyttävät luonteensa.

Eli, elämä jatkuu edelleen :) oli tässä se hyvä puoli, että muisti taasen mitkä asiat ovat tärkeitä ja mikä etuoikeus on saada elää terveenä.

Keväisin tunnelmin

Heidi

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Kosmetiikan ihmeellinen maailma

Tämän blogin lukijat saatte nyt toimia harjoitusalustana. Tänne on paljon helpompi kirjoittaa kuin toiseen blogiin, joten suonette anteeksi nämä harjoittelut.

Edellisessä postauksessa oli juttua auringolta suojautumiselta. Jatkan aiheesta, vaikkakin nämä mun lörpöttelyt alkavat mennäkin jo astetta kevyemmälle alueelle ja samalla aiheeseen, josta en edes oikeasti edes tiedä kauheasti: kosmetiikka. Kyllä, luit oikein. Minä, jolle hiusten peseminen on (ainoaa) laittautumista, olen alkanut miettimään kosmetiikan käyttöä apuna aurinkoa vastaan.

Kirjoitin aikaisemmin, että auringolta suojautumisen tarve alkaa viimeistään, kun UV-säteily ylittää tason 3. Tällä hetkellä Suomessa ollaan tasolla 1, joten en ole päätäni asialla enempää vaivannut. Nyt nettisurffailu on tuonut eteen uusia näkökulmia, jotka iskivät sekä ikäkriisiin, että melanooman pelkoon. Tämä ei ole siis välttämättä mitään tutkivaa ja kriittistä journalismia, vaan ehkä lopulta vain ryppy- ja syöpäkammoisen mainosuhrin kertomus siitä, miten rahat saa helposti lypsettyä pois ;) . Muistakaa siis itse tutustua aiheeseen, en halua saada mitään valelääkäri/kosmetologi -leimaa.

Mutta nyt siis asiaan.

Auringon säteily jaetaan UV-A ja UV-B säteilyyn. Kerrataanpas eroa:
  
UV-B-säteily tunkeutuu vain ihon pintaosiin. Sen vaikutuksesta ihon pintasolukko lisääntyy ja pigmenttihiukkasten määrä ihossa kasvaa. UV-B-säteily polttaa ihoa ja altistaa suurina määrinä ihosyöville. Ilmakehän otsoni, vesihöyry, happi ja hiilidioksidi vaimentavat auringon UV-B-säteilystä noin 90 %.

UV-A-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä sekä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Myös UV-A-säteily voi edistää ihosyövän syntyä. UV-A-säteily ei juuri vaimene ilmakehässä. (1)

B-säteilyä tulee talvella maahan vähemmän, mutta A-joukkue se vain tulee silloinkin ja tarvittaessa läpi pilvien ja lasin. Joidenkin tutkimusten mukaan A saattaa olla B-joukkueen tasoinen ihosyövän aiheuttaja. B on ehkä voimakkaampi, mutta A vaikuttaa läpi vuoden. Lisäksi A saattaa aiheuttaa genettistä vauriota B:n toimiessa pinnallisella tasolla. (2)

Mitä tästä pitäisi nyt siis ajatella? Täytyykö talvellakin käyttää rasvaisia aurinkorasvoja, jotka eivät juuri imeydy (tunnustettakoon, että olen käyttänyt samaa rasvaa hiusrajasta varpaisiin, vaikka kasvoillekin on omat tuotteensa, kröhm...) ja jättävät naaman kiiltämään tai tekevät meikin levittämisestä mahdotonta touhua? Anteeksi turhamaisuuteni, mutta en millään haluaisi - ja onneksi ei ilmeisesti tarvitsekkaan, kiitos kosmetiikkateollisuuden. On nimittäin olemassa päivävoiteita, joissa on suojakerroin mukana! Ehkä joku (tai kaikki) nyt hörähtelee siellä mun tietämättömyydelle, mutta mulle tämä oli jostain syystä uusi juttu. Olin kyllä tietoinen, että meikkivoiteissa voi jonkunasteinen suoja olla (ainakin nimellisesti), mutta jotenkin en osannut ajatella normaalia päivävoidetta ja aurinkosuojaa samaan putiloon aurinkovoiteiden vuoksi.

Aikani surffailtua löysin joitakin aiheeseen sopivia tuotteita. Hinnat ainakin ovat kohdillaan, pienet 30 - 50 ml putilot maksavat lähemmäs 30 e. Päädyin lopulta Vichyn Aqualia Thermal -voiteeseen. Sen SPF on 25, joka vastaa ilmeisesti Suomessa käytettävää suojakerroin-ilmaisua (?). SPF mittaa vain tehokkuutta UV-B säteilyä vastaan. PPD mittaa suojaa UV-A:ta vastaan (3) ja on tässä tuotteessa 16. PPD ei ole yhtä tarkasti määritelty kuin SPF-arvo, eli käsittääkseni valmistajat saattavat ilmoittaa sen eri kriteerein. Muistakaa aina tarkistaa, että putilossa on siis sekä UV-A, että UV-B suoja.

Kasvojen lisäksi herkät kohdat on hyvä myös suojata. Apteekista löytyi Acon huulirasva, jossa sk on 30. Ja koska kertaus on opintojen äiti: tuotteesta löytyy tietysti suoja sekä A-, että B-säteilyä vastaan. Koostumus tuntuu ihan kivalta, aika perinteinen huulirasva.

Kerrottakoon vielä, että en ole saanut mitään lahjuksia tähän blogiin, kaikki tuotteet ovat apteekista itse hankittuja.

Loppukevennyksenä vielä tyylinäytteitä auringolta suojautumiseen a´la Heidi.

Copyright: Heidi/Kaunis elämä -blogi

Copyright: Heidi/Kaunis elämä-blogi
Vasemmalla vietetään kesää joskus 2000-luvun alussa ja oikealla heti melanooma-leikkauksen tulosten jälkeen. (Palasin muuten Kroatiasta yhtä valkoisena kuin sinne lähtiessäni, yes!) Onneksi poikaystävällä on parempi tyylitaju, joten tänä kesänä on ehkä toivoa ;)

Kevättä kohden mennään!

Heidi





Lähde: 
1: http://www.stuk.fi/ajankohtaista/ukk/uvsateily/muut_uv-kysym/fi_FI/muut_uv2/_print/
2: http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb/shining-light-on-ultraviolet-radiation
3: http://www.skinacea.com/faq/sunscreen/s05-spf-vs-ppd.html#.UyinuIXe8_w


Kuva: http://www.fda.gov/ucm/groups/fdagov-public/documents/image/ucm116427.jpg
Kuva: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRCkFusPcUvyyr7OycvsQ7BdBei3URfT-9VUGpi9TZ1EHAvumuN
Kuva: http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/WebRoot/KYA/Shops/KYA/48CF/B4BD/FA15/335A/1D83/59FA/3D38/3F1F/Aqualia_Thermal_SK25.jpg
Kuva: http://www.tamroshop.fi/productresources/pic1_small/2104875.jpg