Ajatelkaa tilannetta, kun teillä oli viimeksi flunssa. Yleensä jo se vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen. Se menee kuitenkin ohi muutamassa päivässä, jonka jälkeen se pian unohtuu. Syöpä ei kuitenkaan ole sellainen sairaus. Riippumatta siitä kuinka syvä tai pinnallinen se on ollut, vie se lupaa kysymättä mörkömetsään ja jättää sinne. Siellä tulee vastaan sellaisia ajatuksia kuin kuolema sekä pelko rakkaiden, terveyden, toimintakyvyn ja oman elämän menetyksestä. Ensisilmäyksellä metsä on todella pimeä paikka vailla valoa ja toivoa. Olet yksin.
Kun tuonne metsään joutuu, ei moni tiedä vielä tilannettaan terveyden suhteen. He vain tietävät, että heillä on ollut syöpä. Minä olin siellä kaksi kuukautta. Metsässä kulkemista helpotti monet asiat: rakkaat ystävät ja perheenjäsenet kiirehtivät soihtujensa kanssa rinnalleni. Lääkärit ja hoitojärjestelmä merkitsivät polun, jota pitkin metsästä voi edetä: poliklinikkakäynti, leikkaus, tulokset.
Metsässä ei auta neuvoa poistumaan sieltä: "sehän on leikattu jo, pelkäät ihan turhaan". Matkalla tunteet ja järki menevät nimittäin täysin eri vauhtia tai reittiä. Välillä järki pääsee ääneen ja rauhoittelee tuolla samalla lauseella. Sitten tunne tulee ja kysyy ison kysymyksen: entä jos se sittenkin on levinnyt? Järki voi yrittää käyttää tilastotietoja tai kuulemiaan tarinoitaan tukenaan, mutta silti pelkoa ei voi täysin sulkea pois. Kuinka rinnallakulkija voi auttaa tällöin?
Pelkoa ei kannata lähteä kasvattamaan, mutta ei myöskään kieltämään. Kieltämällä pelon siitä tekee isomman kuin se on, koska siihen tulee lisäksi mukaan syyllisyys koetusta tunteesta: "minun pitäisi ajatella positiivisesti, mutta juuri nyt en pysty. Minua pelottaa! Mitäköhän hautajaisissani tarjotaan kahvin kanssa? Ei, en saa ajatella noin, pakko pysyä positiivisena!" On hyvin raskasta, jos omat jo muutenkin raskaat ajatukset aiheuttavat ylimääräistä huolta olemassaolollaan. Tämä koskee sekä sairastunutta, että teitä omaisia.
Ihmiset ovat erilaisia, mutta uskoisin kuuntelun ja läsnäolon auttavan eniten monia. Ainakin minua on auttanut suunnattomasti elämän kriiseissä se, että perhe ja ystävät ovat jaksaneet kuunnella. Parisuhteen loputtua puhuin kuukausitolkulla samasta asiasta yhä uudelleen ja uudelleen. Vaikka pystyin selittämään tilanteen järjellä (se käytti suoralentoa), niin tunnepuoli tuli junalla pahasti myöhässä kuin VR syksyn lehtisateessa tai lumipyryssä konsanaan. Minua helpotti kuitenkin suunnattomasti, ettei kukaan kertaakaan sanonut, että "nyt riittää, lopeta jo" - ymmärrän toki, jos näitä ajatuksia olikin ;) Samoin syöpään liittyvä pelko on kuin ilmapallo olalla (joka on nesteellä täytetty ja painava, koska se paino ei todellakaan ole kevyt). Siihen ei kannata lisätä täytettä, koska se kasvaa nopeammin kuin mikään sairaus, mutta ei ikävä kyllä poksahda missään vaiheessa rikki. Täytettä voi kuitenkin päästää ulos puhumalla, liikkumalla, kirjoittamalla ym.. Ei ole taikasanoja, jotka veisivät pelon pois, mutta tilanteesta puhuminen voi auttaa elämään pelosta huolimatta. Pelolle voi löytää repun, jossa sitä on helpompi kuljettaa niin, ettei se vaikeuta pimeässä kulkemista.

Heidi
jk. tekstissä on toistoa aikaisempiin postauksiin, tiedän. Kirjoitin tämän alunperin toiseen blogiini, mutta päätin julkaista kuitenkin ensin täällä. Mielelläni otan vastaan mielipiteitä siitä, voisiko tämän julkaista siis keräysblogissakin?
Kuva: http://i201.photobucket.com/albums/aa254/jimmy_the_guy/000001-1.jpg
kuva: http://i683.photobucket.com/albums/vv193/blindseer-uk/CandleForest.jpg
kuva: http://th09.deviantart.net/fs70/PRE/i/2013/003/0/6/balloons_in_a_forest_by_kopains-d5qafv1.jpg
kuva: http://cdn.desktopwallpapers4.me/media/thumbs_400x250/2/16420.jpg
Ehdottomasti voi julkaista!
VastaaPoistaKannatetaan. Että julkaiset. Itse olen joskus omia mitättömiä murheita miettiessäni käyttänyt tuon vesi-ilmapallon tilalla reppu vertausta. Kun reppuun kerääntyy paljon tavaraa, (eli huolia, murheita, stressiä, pelkoa yms) se tietysti käy painavammaksi koko ajan. Ja tästä johtuen askel alkaa painaa, ei jaksa mennä eteenpäin. Myöskin kaikki energia menee tuon repun kantamiseen ja katse suuntautuu maahan, missä mieli jo onkin.
VastaaPoistaSitten alkaa pelottamaan se hetki, kun repun saumat lopulta ratkeavat liiasta kuormituksesta. Mitä silloin tapahtuu? Loppuuko matkan teko kokonaan?
Kuten sinun pallosi, tämä reppukin kevenee jos ymmärtää puhua siellä asioista, ja jakaa niitä läheisille (ja joskus ihan ulkopuoliselle ammatti-ihmisellekin). Samoin se että yrittää tehdä itselleen mieluisia ja mielihyvää tuottavia asioita.
Tuo sinun metsä vertauksesi on erinomainen, siinä voi hyvin kuvitella sitä tunnetta joka sinulla tämän pirulaisen takia on. Ja hyvin olet kuvannut niitä valonlähteitä, jotka tietä edes vähän valaisevat. Tuo pelko ei koskaan poistu, mutta kyllähän sen kanssa kai voi oppia elämään. Näitä vanhoja viidakon sananlaskujahan on, että aika parantaa haavat. Tässä on tietysti totuuden siemen, ihmisen mieli on niin veikeä vekotin että se tuppaa työntämään taka-alalle näitä epämiellyttäviä ja pelottavia asioita. Aina se ei tietenkään onnistu, mutta juuri tuolla positiivisella asenteella ja kivaan tekemiseen keskittymällä se pysyy hieman paremmin piilossa.
Sinulla tietysti nämä pelot hyppäävät tasaisin väliajoin väkisinkin ulos repusta, kun käyt kontrolleissa joissa aina sama pelko ja jännitys toistuu. Jos ja kun ne jatkuvasti näyttävät puhtaita tuloksia, ja kontrollien väli pitenee, niin eiköhän se myös jää syvemmälle ja syvemmälle sinne repun pohjalle. Kokonaanhan sitä ei siis repusta pois saa vaikka kuinka yrittää....
Mutta positiivista ajattelua vaan lisää. Ja aika jännä sana tuo "positiivinen". Yleensä se mielletään siis hyväksi asiaksi, positiivinen ihminen on hyvä ja näkee asiat hyvässä valossa. Mutta entäs kun odotat kontrollin tuloksia? Positiivinen on viimeinen sana jonka silloin haluat kuulla...