sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kun tulevaisuus pyyhitään pois

Kriisissä ihminen reagoi tapahtuneen lisäksi siihen, mitä olisi voinut tapahtua sekä tulevaisuuden suunnitelmien muuttumiseen. Itse olen seissyt tässä tilanteessa kolme kertaa: vanhempien erotessa, omassa erossa ja nyt sairastumisen myötä.

Ennen eroa minulla oli paljonkin erilaisia mielihaluja ja haaveita. Haaveilin mm. uudesta sohvasta, tv:stä ja sängystä. Nämä kaikki haaveet myös toteutin. Arvatkaapa mitä sen jälkeen tapahtui? Olin hetken aikaa tyytyväinen, mutta keksin pian jotain uutta haluttavaa. Meillä oli kiva asunto, mutta halusin vuokralta omistusasuntoon, joka olisi isompi ja jossa olisi piha. Tämäkin haave oli hyvin lähellä toteutumista, mutta onneksi se ei tapahtunut. Näiden materialististen haaveiden taakse kätkeytyi jokin muu tavoiteltava tila. Oman kodin haaveeseen liittyi ajatus elämässä eteenpäin menemisestä, johon kuuluisi esimerkiksi lapset.

Erossa tavarat menivät jakoon (suurin osa niistä oli kylläkin minun tai jäi minulle) ja suuremman asunnon sijasta sainkin pienemmän. Ei niillä tavaroilla tai tilalla oikeastaan ollutkaan mitään merkitystä. Niiden menettäminen ei loppujen lopuksi surettanut. Olin surullinen siitä, etten ollut osannut arvostaa sitä kaikkea mitä minulla oli ollut. Olin menettänyt tärkeän ihmissuhteen ja mahdollisuuden muuttaa omaa toimintaani sen pelastamiseksi.

Erokriisi opetti paljon. Tajusin, että onnellisuus omaan elämään on minusta itsestäni kiinni. Kukaan toinen henkilö ei tuo minulle onnea, mutta sopivan henkilön kanssa onnea voi jakaa ja rakentaa yhteistä tarinaa. Minun täytyy kuitenkin löytää ne omat asiani, joista saan iloa ja energiaa. Näistä ajatuksista huolimatta en ilmeisesti ollut vieläkään keksinyt, mikä elämässä on tärkeää. Haaveilin uudesta työpaikasta (vaikka nykyinen on ihan hyvä) ja maailmalle lähtemisestä. Surin myös sitä, etten ehkä löydä uutta puolisoa. Osaan olla yksin ehkä vähän liiankin hyvin, mutta kun olin tottunut toisen läheisyyteen, niin yksineläminen tuntui tyhjemmältä. Surin selluliittia ja raskausarpia sekä kasvoihin ilmestyneitä ryppyjä.

Nyt sairastumisen myötä koen, että tärkeintä minulle on elää mahdollisimman toimintakykyisenä ihan normaalia arkea: pystyä käymään kaupassa ja wc:ssä itsenäisesti. Tätä kroppaa saa leikellä niin paljon kuin on tarpeen. Voin luopua mistä vain kehonosasta, jos syövän saa sillä pois. En edes toivo terveyttä, sillä sairaudenkin kanssa voi elää. Toivottavasti elämään ei kuulu paljon kipua, mutta senkin kanssa voi oppia elämään.

Entä jos toimintakykyisyys on liikaa toivottu? Kai siinäkin voi joustaa. Uskon, että useimmat vammautuneet ihmiset elävät hyvää elämää avuntarpeesta huolimatta. Ehkä tärkeintä on lopulta olla elossa ja edes jotenkuten toimintakykyinen sekä pystyä päättämään omista asioistaan. Toivon kykyä nauttia pienistä hetkistä. Esimerkiksi nyt murehdin sairastumista ja tulevaisuutta. Se on kuitenkin ihan turhaa. Voin fyysisesti hyvin ja myös henkisesti. Kohta minulla saattaa olla enemmän leikkausarpia tai syöpähoitoja tulossa. Tilanne on tällä hetkellä helpompi noihin vaihtoehtoihin verrattuna. Elämä on juuri nyt ihan normaalia. Voi myös olla, ettei sairaus ole levinnyt vielä. Minä en tiedä näistä asioita, joten yritän parhaani elää tässä päivässä. Esimerkiksi eilinen oli ihana päivä. Olen maalla hoitamassa omia ja äidin koiria + kissaani, joka on sijoitettu toistaiseksi äidille. Sisko oli käymässä ja kävimme koirien kanssa kävelemässä. Kävimme poimimassa mustikoita äidin koiran kanssa ja se veteli mustikoita suoraan pensaasta :) Teimme pizzaa ja leivoimme mustikkapiirakan. Illalla katsoimme elokuvaa. Viime yön nukuin paremmin kuin pitkään aikaan. Onni on pienestä kiinni ja se on ihan perusarjessa.

En tällä tekstillä halua sanoa, ettei kannattaisi haaveilla. Päinvastoin! Tottakai haaveita saa ja pitääkin olla, olivat ne sitten uudet kynnet tai parisuhde. Kannattaa aina pysähtyä haaveen kohdalla ja kuulostella, mitä sen taakse kätkeytyy. Onko ulkomaanmatkailun taustalla halu kokeilla erilaista toimintatapaa tai olla itsekkäämpi? Onko uuden sohvan taustalla halu rentoutua? Toimimattomat asiat kannattaa laittaa vaihtoon, mutta joskus saatamme lähestyä haavettamme kiertoteitse, kun emme tiedä mitä oikeasti etsimme.

Mitä siis tapahtuu, kun tulevaisuus pyyhitään pois? Uskon, että se on paljon asenteesta kiinni. Jos päätät olla vihainen ja katkera, niin elämästä voi tulla aika ankeaa. Itse yritän nähdä sen tilaisuutena kirjoittaa toisenlaisen tarinan. Ero teki minusta vahvemman ja aloin tehdä asioita, joista nautin. Matkustin esimerkiksi äidin kanssa Lontooseen katsomaan keikkaa, jonka halusin nähdä, koska kiertue ei ulottunut Suomeen. Olen tavannut uusia ihmisiä ja saanut uusia ystäviä sekä oppinut puhumaan ajatuksistani. Tiedän, että selviän vaikeistakin tilanteista. Vaikka en syövän takia voi nyt tehdä suunnitelmia ja tulevaisuus on jo muuttunut erilaiseksi kuin olisin halunnut, niin  sairaus on jo antanutkin, koska se on vahvistanut läheisten merkitystä. Yritän käyttää sitä välineenä omien ajattelumallien muuttamiseen. En tiedä uskonko kohtaloon, mutta uskon ihmisen kykyyn selvitä vaikeistakin tilanteista ja kääntää ne voimavaraksi.


Heidi


alempi kuva: a peaceful warrior/facebook

6 kommenttia:

  1. Viisaita sanoja, herätti paljon ajatuksia. Vaikka kirjoitat vaikeasta aiheesta, sanasi ovat myös lohdullisia. Ihaninta on nähdä kaiken tämän taustalta myös onnellisuuden tunteen pilkahduksia. Ihana tuo mustikkametsäkuva :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä aiheesta riittää ammennettavaa, harmi kun sormet eivät pysy kaikkien ajatusten mukana. Kiva kuulla, että teksteistä löytyy myönteisyyttäkin. Välillä ei jaksaisi, mutta yritän pitää kiinni siitä ajatuksesta, ettei murehtiminen auta asiassa... Me saatiin Roosasta hieno sarja kuvia :D

      Poista
  2. Meitä ihmisiä varmaan peloittaa epätietoisuus asioista. Kun asioita tapahtuu niin hyviä kuin huonojakin niin niistä selviytyy ja niihin sopeutuu, jotkut paremmin kuin toiset. Kapinointi tapahtuneita asioita kohtaan vie voimavaroja selviytymisestä. On mahtavaa jos pystyy ja kykenee vastoinkäymisen kohdatessa hyväksymään tapahtuman ja elämään tapahtuman kanssa niin kuin voi elää. Tapasin harrastukseni kautta miehen joka rakasti matkustaa omalla pikku-laivallaan pitkin maailmaa. Hän sai Espanjanssa jonkun "pöpön" jonka seurauksena häneltä meni kävelykyky ja nyt ajelee sähköisellä sähkötuolilla. En kuullut katkeruutta tms,hän kertoi vain tosiasioita esim mitä pitää nykyisin ottaa huomioon kun lähtee ulkomaille, esim lento ei saa liian pitkä kun ei voi mennä vessaan yms. Hän oli ilmeisesti sopeutunut tapahtuneeseen ja keskittyi siihen, miten saa nykyisen tilanteen kanssa asiat sujumaan mahdollisimman hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvin sanottu, että kapinointi vie voimavaroja selviytymisestä. Kuitenkin sekin vaihe täytyy käydä läpi ja saattaa olla joudun vielä palaamaan siihen jos pirulainen on levinnyt. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että voisin luopua ihan kaikesta, jos vain saisin olla terve tästä sairaudesta (kaupankäynti-vaihe kriisin käsittelyssä). Etten joutuisi elämään sen kanssa, että tämä vie hengen jossakin vaiheessa. Elämä on kaikista tärkein, sen takia se on tämän blogin osoitekin. Se voi olla hyvää vaikka olisi rajoitteita. Ja se voi varmasti olla hyvää, vaikka tietäisikin sairauden vievän joku päivän pisimmän korren. Kuulin eräästä syöpäpotilaasta, jonka elämä muuttui diagnoosin jälkeen paremmaksi... No, nyt en jaksa aihetta enää enempää ajatella :) toivotaan parasta!

      Poista
  3. Kyllä tässä kunnioitus kasvaa, sinähän mietit asioita ihan pohjamutien alapuoleltakin. Hienoa.
    Olen samaa mieltä siinä, että vaikka aihe on vaikea niin silti sieltä alta huokuu positiivisuus ja kun tietää miten vaikeaa sen täytyy tässä tilanteessa sinulle olla, niin hattuni nousee todella ylös. ( oho, nyt tuuli vei sen!)
    Tuossa äipän tekstissä on myös hyvää ajatusta, liittyen tuohon tapahtumien hyväksymiseen. Luin tuossa loman aikana erittäin hyvän kirjan: "Keskusteluja Jumalan kanssa", jossa kirjoittaja muka keskustelee suoraan Jumalan kanssa. Kirjoittaja on todella älykäs, ja tuo esiin monia ihmisiä esim. uskonnossa mietittyviä asioita. Mieleeni jäi kohta jossa kysyttiin miksi jumala sallii esim luonnon katastrofit, murhat tms. Vastaus on että nämä tapahtumat on vain hyväksyttävä, ne eivät kohdistu keneenkään erityisesti vaikka joku lähimmäisesi olisikin uhrina näissä tapahtumissa. Eli hyväksy se mitä tapahtuu oli se miten "väärin" tahansa.
    Tätä on tietysti todella vaikea toteuttaa oikeassa elämässä, mutta jos näin pystyisi ajattelemaan, niin elämä olisi todellakin paljon "yksinkertaisempaa".
    Ja tuo mitä mainitsit noista pinistä onnen hetkistä, niin tuosta kirjoituksesta päätellen olet ainakin nyt viikonloppuna osannut tarttua juuri niihin hetkiin ja kuten huomasitkin, ne antavat iloa. Vaikka kyseessä vain hömelön koiran käyttäytyminen mustikkametsässä... ja tiedoksi että Roosa syö myös vadelmia suoraan pensaasta...

    Näillä opeilla pääsee pitkälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roosa oli kyllä NIIN mainio <3 Käveli tosi nätisti vierellä ja metsässäkin vain katseli ohi ajavia autoja. Ei esimerkiksi Leian kanssa olisi ollut niin helppoa. Roosa pysytteli vieressä tai lähellä koko ajan eikä vetänyt hajujen perässä. Vähän tuli kuolaa joihin puskiin, mutta ei se haittaa ;)

      Minulle tuli juuri kirjastoon noudettavaksi Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää -kirja. Se perustuu hyväksymis-omaistautumisterapiaan. Kuten jo mainitsin, mua kiinnostaa tuo buddhalaistyylinen ajattelu, jonka mukaan kaikenmaailman haluaminen aiheuttaa kärsimystä. Pitäisi tosiaan opetella vain hyväksymään asiat, joille ei voi mitään. Kovasti tässä harjoitellaan...

      Poista